Verwonderen aan wereldwonderen

Wanneer iets erg mooi gevonden wordt, heeft men al snel de neiging om het als een wereldwonder te betitelen. Het is dan ook geen verrassing, dat de mens al eeuwenlang lijstjes met deze bezienswaardigheden maakt. Trendsetter op dit gebied was de Griek Antipater van Sidon die circa 140 voor Christus leefde. Hij was verantwoordelijk voor het maken van de enige echte eerste lijst met de Zeven Klassieke Wereldwonderen:

 1. Piramide van Cheops (Gizeh, Egypte)
 2. Kolossus van Rhodos (Rhodos, Griekenland)
 3. Hangende tuinen van Babylon (Babel / Nineveh, Irak)
 4. Mausoleum van Halicarnassus (Bodrum, Turkije)
 5. Pharos van Alexandrië (Alexiandrië, Egypte)
 6. Beeld van Zeus (Olympia, Griekenland)
 7. Tempel van Artemis te Efeze (Selçuk / Izmir, Turkije)

7 oude wereldwonderen

Nieuwe tijden, een nieuwe lijst

Zes van de Zeven Klassieke Wereldwonderen zijn inmiddels verloren gegaan, maar de Piramide van Cheops staat nog altijd fier overeind. Aan het begin van de 21ste eeuw besloot Bernard Weber (filmmaker, museumdirecteur en onderzoeker) dat het dan ook tijd was voor een lijst met zeven nieuwe wereldwonderen. Op deze lijst moesten bouwwerken komen te staan die nog wel in goede staat verkeerden en daadwerkelijk te bezoeken waren. Om dit te bewerkstelligen, werd het project ‘New 7 Wonders’ opgericht.

Na een jarenlange campagne, waarbij wereldwijd 19 miljoen mensen op hun favoriete bouwwerk hadden gestemd, werd er op 1 januari 2006 een lijst samengesteld met 21 genomineerde monumenten. Vervolgens kon er weer gestemd worden – iets wat circa 100 miljoen mensen deden! – en op 7 juli 2007 werd uiteindelijk de definitieve lijst met de Zeven Nieuwe Wereldwonderen bekend gemaakt:

 1. Chichén Itzá (Mexico)
 2. Chinese Muur (China)
 3. Christusbeeld in Rio de Janeiro (Brazilië)
 4. Colosseum (Rome, Italië)
 5. Machu Picchu (Peru)
 6. Rotswoningen in Petra (Jordanië)
 7. Taj Mahal (Agra, India)

7 wereldwonderen

De wonderen van de natuur

Heb jij al een bezoek gebracht aan één van deze nieuwe wereldwonderen? Google Earth is natuurlijk je beste vriend voor een comfortabel uitstapje naar de andere kant van de wereld. En als je dan toch op de virtuele toer gaat, vergeet dan niet om ook de Zeven Nieuwe Natuurwonderen te bekijken:

 1. Amazoneregenwoud en –rivier (Zuid-Amerika)
 2. Halong Bay (Vietnam)
 3. Iguazu watervallen (Argentinië en Brazilië)
 4. Jeju eiland (Zuid-Korea)
 5. Komodo (Indonesië)
 6. Puerto Princesa ondergrondse rivier (Filippijnen)
 7. Tafelberg (Zuid-Afrika)

Verwonderen aan wereldwonderen

Reacties zijn gesloten.