Naar de gevangenis? Bekijk het liever met Google Earth

Iedereen hoopt natuurlijk om nooit een gevangenis van binnenuit te hoeven te bekijken. Tenminste, niet als gedetineerde die een straf moet uitzitten. Toch zijn er heel wat gevangenissen die de moeite van het bekijken waard zijn. Vanwege hun opmerkelijke huisvesting, hun imago, de geschiedenis of de gruwelijkheden die er hebben plaatsgevonden…

Voor deze 5 bijzondere gevangenissen hoef je bovendien niet eens de deur uit. Je bekijkt ze namelijk met Google Earth vanuit de lucht!

1. Alcatraz, Verenigde Staten van Amerika

Hoe kan het ook anders: Alcatraz moet in deze lijst staan. Dit gebouw vertegenwoordigt alles waar mensen aan denken bij het woord ‘gevangenis’: gevestigd op een geïsoleerd eiland, dikke muren, cellen met tralies en de voormalige verblijfplaats van enkele illustere criminelen zoals Al Capone.

Naar de gevangenis? Bekijk het liever met Google Earth

Alcatraz doet al enkele decennia geen dienst meer als gevangenis en kan dan ook bezocht worden. Ook vormt het eiland regelmatig het decor van films en series.

2. Bastøy, Noorwegen

De Bastøy gevangenis is ook gelegen op een eiland, maar daarmee houdt iedere vergelijking met het hierboven genoemde Alcatraz wel op. Een groter verschil tussen twee gevangenissen is er namelijk niet mogelijk.

Op dit eiland zijn geen hoge muren, hebben de gevangenen een sleutel van hun eigen huisje en zijn de bewakers niet gewapend. Het klinkt haast als een vakantieresort, maar past helemaal in de Noorse aanpak van maatschappelijke problemen. Bovendien blijkt het te werken: slechts 16% van de ex-gevangenen komt na twee jaar weer op het slechte pad, in tegenstelling tot de 43% in de Verenigde Staten.

3. Tower of Londen, Verenigd Koninkrijk

Het is één van Londens meest populaire bezienswaardigheden: de Tower. In 1078 werd het eerste vierkante fort gebouwd, waarna de Tower door de eeuwen heen steeds verder werd uitgebreid.

Naar de gevangenis? Bekijk het liever met Google Earth

De Tower of London is echter het meest bekend vanwege zijn rol als gevangenis. In vroeger tijden werden hier vooral edelen opgesloten (zoals koning Elizabeth I), maar nog tot in 1952 hebben hier mensen gevangen gezeten.

4. Tuol Sleng – Cambodja

Enkele van de meest gruwelijke gebeurtenissen uit de recente geschiedenis vonden plaats in de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh, Cambodja. In deze voormalige middelbare school werden mensen opgesloten, gemarteld en vermoord door de Rode Khmer.

Tuol Sleng is nu ingericht als museum, maar de vele schokkende herinneringen aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Cambodja zorgen ervoor dat je het gebouw misschien toch liever met Google Earth bekijkt.

5. Bang Kwang Central Prison, Thailand

In de Thaise hoofdstad Bangkok staat één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld: de Bang Kwang gevangenis. Hier zitten mensen die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen van 25 jaar of langer en ook bestaat in Thailand nog altijd de doodstraf.

De Bang Kwang gevangenis is dan ook typisch zo’n plek die je niet van dichtbij wil bekijken, ondanks dat het mogelijk is om (buitenlandse) gevangenen te bezoeken.

Het veilige alternatief

Ondanks dat sommige van de (voormalige) gevangenissen uit deze lijst tegenwoordig te bezoeken zijn, blijft het inzoomen met Google Earth op de soms gigantische complexen toch voor veel mensen een comfortabeler alternatief. Bovendien zie je op de satellietfoto’s natuurlijk veel beter hoe de gevangenis er van bovenaf uitziet – iets wat je met een rondleiding door de cellen uiteraard niet lukt.

Reacties zijn gesloten.