Minder verplichte Google-apps op nieuwe Android-smartphones

google appsHet was jarenlang een doorn in het oog van veel Android-gebruikers, maar nu treedt er eindelijk een kleine verbetering op: Google gaat namelijk minder apps verplicht stellen voor fabrikanten van Android-toestellen. Dat betekent dat gebruikers van Android-smartphones voortaan niet meer vastzitten aan voorgeïnstalleerde Google-apps zoals Google+, Google Play Books, Google Play Games en Google Newsstand. Eerder kwamen de applicaties Google Earth en Google Keep al op de lijst met niet verplichte apps terecht.

Natuurlijk blijven de genoemde apps nog wel beschikbaar voor Android-gebruikers in de Play Store. Gebruikers kunnen nu zelf kiezen of ze deze apps willen downloaden en installeren. Dat heeft als groot voordeel dat er op de smartphone meer ruimte overblijft van de interne opslag – iets wat nagenoeg alle gebruikers erg belangrijk vinden bij de aanschaf van een nieuw toestel.

Uit onderzoek bleek eerder dat de vrije opslag altijd minder is dan op de doos staat vermeld. Van het ingebouwde geheugen wordt altijd een deel in beslag genomen door het besturingssysteem, extra toepassingen van de fabrikant en mediabestanden zoals muziek, foto’s en video’s. Een smartphone van Windows en iOS bezetten al 1,1 en 1,4 GB opslagruimte. Bij Android is dit maar liefst 3,7 GB! Het blijkt daarnaast ook dat hoe meer totale opslagruimte je nieuwe Android-toestel heeft, hoe meer opslagruimte er al bezet is. Hier komt voor de Android-gebruikers gelukkig verandering in. Smartphone fabrikanten spelen dan ook direct in op deze verandering.  Zo zijn de nieuwste smartphones van Samsung niet meer voorzien van bepaalde ‘Google’ applicaties en worden er vanaf het Galaxy S6 model rond de 40% minder apps voorgeïnstalleerd op de OS..

opslagruimte per besturingssysteem

Onvrijwillig gebruik interne opslagruimte

Het besturingssysteem Android is beschikbaar volgens het open source principe, wat inhoudt dat iedere smartphonefabrikant of software-ontwikkelaar hieraan kan sleutelen en het kan gebruiken. Wil een fabrikant echter onderdelen van het aanbod aan Google-applicaties meeleveren, zoals Gmail en de Play Store, dan krijgt het bedrijf te maken met een aantal door Google opgelegde regels. Zo moet de nieuwe Android-versie door Google goedgekeurd worden en krijgt de fabrikant een lijst met applicaties die verplicht voorgeïnstalleerd moeten worden. Ook moet er een map met Google-apps op het startscherm staan en moet er een zoekbalk aanwezig zijn.

Het verwijderen van deze ‘ingebakken’ apps is echter niet mogelijk. Doordat zij door de voorinstallatie deel uitmaken van het besturingssysteem kunnen ze door de gebruiker niet verwijderd worden. Ondertussen nemen ze wel kostbare ruimte van de interne opslagruimte in beslag. Geen wonder dan ook, dat dit al langere tijd een bron van onvrede is onder de gebruikers van Android-toestellen. Wie immers een nieuwe telefoon met veel intern geheugen koopt, wil deze ruimte dan ook zelf kunnen gebruiken.

opslagruimte per OC

Een bloatware-vrije toekomst?

Goed nieuws dus voor Android-gebruikers, maar het niet meer verplicht stellen van deze paar applicaties betekent helaas nog niet dat Android-smartphones voortaan zonder bloatware geleverd gaan worden. Er blijft namelijk nog een behoorlijke verzameling Google-apps over die wel verplicht geïnstalleerd moeten worden door de smartphonebouwer, zoals Gmail, Chrome, YouTube en de Play Store.

Bovendien is het gebruikelijk dat fabrikanten zelf ook nog eigen bloatware op de smartphone zetten. Vaak leveren zij ook nog eens minimaal tien voorgeïnstalleerde apps bij het toestel, waardoor het nog altijd niet mogelijk is om als gebruiker helemaal bloatware-vrij door het leven te gaan.

Reacties zijn gesloten.