Iran komt met ‘islamitische versie’ van Google Earth

iran_earthIran lanceert binnen vier maanden een ‘islamitische variant van Google Earth’. Dat heeft Mohammad Hassan Nami, de Iraanse minister van Informatie en Communicatie, deze week gezegd in landelijke media. Het doel hiervan is om de concurrentie aan te gaan met Google op het gebied van digitale kaarten.

Dit schrijft The Guardian. Deze islamitische versie krijgt de naam ‘Basir’, wat zoveel betekent als ‘toeschouwer’ in het Perzisch en wordt onder andere beschikbaar voor de iPhone 5 en iPad 3. Minister Nami zegt erover tegen het Iraanse persagentschap Mehr: ‘Er zijn voorbereidingen getroffen voor de lancering van een 3D-kaart van onze wereld en we zijn nu bezig met het creëren van een datacentrum die deze grote hoeveelheid aan informatie kan verwerken.’ Wat hij nou precies bedoelt met ‘islamitische Google Earth’ zei Nami er niet bij. ‘We ontwikkelen deze dienst met het oog op het islamitische gedachtegoed dat we hier in Iran hebben. We zetten de informatie die de wereldbevolking de realiteit brengt op onze site. Onze Iraanse waarden zijn de waarden van God en dat zal het belangrijkste verschil zijn tussen Basir en Google Earth.’

Volgens Nami is de dienst van Google een onderdeel van de ‘onheilspellende driehoek van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Zionisten’. Met Zionisten verwijst hij uiteraard naar Israël, waarmee Iran al jaren een gespannen relatie heeft. Het is algemeen bekend dat Iran Google Earth ziet als een spionagedienst voor westerse landen als de Verenigde Staten. Volgens Nami lijkt het erop dat Google haar gebruikers een dienst bewijst, maar wordt er in werkelijkheid door beveiligingsbedrijven en geheime inlichtingendiensten gebruik van gemaakt. Zo zouden ze door middel van Google Earth informatie over andere landen inwinnen.

Nami is niet de enige met kritiek op Google. Vorig jaar noemde politiechef Esmail Ahmadi Moghaddam Google Earth al een spionagehulpmiddel. Toch worden de diensten van Google niet algemeen geblokkeerd in Iran. Volgens The Guardian heeft een deel van de bevolking echter geen toegang tot Google Earth en Gmail. Ook zou Iran met behulp van China zoekresultaten uit de zoekmachines filteren. Iraanse autoriteiten lieten enkele maanden geleden al weten dat ze de eerste fasen van de creatie van een ‘nationaal internet’ hebben afgerond. Er wordt gevreesd dat Iran van plan is de toegang tot het wereldwijde web af te snijden voor haar inwoners.

Reacties zijn gesloten.