Googles zoektocht naar invloed op klimaatverandering

Internetgigant Google houdt zich al jaren bezig met duurzame energie. Het bedrijf heeft als missie de wereld te veranderen met hun diensten en mobiele producten. Het tegengaan van klimaatverandering hoort daar ook bij. Google wil de impact van hun services op het milieu zo veel mogelijk minimaliseren. Ze wil groener worden door efficiënt gebruik te maken van de bestaande bronnen en het gebruik van duurzame energie ondersteunen. Het begon met investeren in zonne-energie in 2006 en sindsdien zijn er vele projecten die de revue gepasseerd hebben.

De Ivanpah zonne-energiecentrale waar Google mede-eigenaar van is.

De Ivanpah zonne-energiecentrale waar Google mede-eigenaar van is.

Beter weten

Het investeren in duurzame projecten was niet voldoende voor het internetbedrijf. Google wilde kijken of het mogelijk was duurzame energie goedkoper te maken dan fossiele energie zodat het bedrijfsleven makkelijker zou overstappen. In 2007 begonnen twee ingenieurs van het bedrijf aan een 4 jaar durend onderzoek om dat idee realiseerbaar te maken. Dat is niet gelukt. In 2007 is de stekker eruit getrokken. Naar eigen zeggen omdat het uiteindelijk toch niet genoeg zou zijn om de wereld te redden.

Oplossing

Toch zegt Google dat ze met het onderzoek wel te weten is gekomen wat dan wel de oplossing zou moeten zijn: ontwrichtende innovaties. Daarmee wil ze aangeven dat er op een totaal andere manier door energiebedrijven gekeken moet worden naar oplossingen voor klimaatverandering.
De oplossing zou volgens Google liggen in:

  • Het ontwikkelen van nieuwe technieken van energieopwekking zonder CO2-uitstoot
  • Het ontwikkelen van nieuwe manieren om CO2 uit de atmosfeer te nemen

Maar dan wel op de Google-manier: met de 70-20-10 regel. 70% van de energie van een bedrijf moet worden besteed aan de kerntaken, 20% aan nuttige zijprojecten en 10% aan gekke ideeën, die het potentieel hebben om voor economische ontwrichting te zorgen.

Zelf actie ondernemen

Als consument is het ook mogelijk zelf een steentje bijdragen aan een beter milieu. Een van de mogelijkheden is thuis gebruik te gaan maken van duurzame energie. Er zijn diverse leveranciers in Nederland die groene stroom bieden. Een vergelijkingstool met alle groene energieleveranciers bij jou in de buurt, maakt het kiezen uit een geschikte leverancier van groene stroom gemakkelijk.

nest-thermostaatStapje terug

Google heeft aangegeven zich voorlopig niet bezig te gaan houden met projecten die tot nieuwe technieken of manieren zullen leiden die volgens hun onderzoek de oplossing zouden zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Het bedrijf blijft de komende jaren investeren in bestaande manieren van duurzame energievoorziening en duurzame producten. Googles overname van Nest die onder andere slimme thermostaten ontwikkeld is daar een recent voorbeeld van.

Reacties zijn gesloten.