Bekijk de wereld vanuit de trein – de 5 mooiste spoorwegen

Een treinreis is één van de meest ideale manieren om een land te bekijken. Je hoeft immers niet op het verkeer te letten, maar kan op je gemak naar buiten kijken en je vergapen aan de steden, het natuurschoon en de mensen die aan je voorbij trekken. Je zou haast gekscherend kunnen zeggen ‘dus net zoiets als rondkijken met Google Earth’, maar we moeten het toegeven: reizen met de trein is toch nog net iets leuker. Zelfs nu het met Google Earth mogelijk is om grote wereldsteden zoals Parijs, Rome, New York, Tokio en Londen in 3D te bekijken.

De trein rijdt overal

Kom dus achter je computer vandaan en spring in de trein! Deze vijf treinreizen leiden je over de mooiste spoorwegen ter wereld:

1. Bernina Express, Zwitserland

Wie in Europa wil blijven, maar wel één van de mooiste treinreizen ter wereld wil maken, gaat naar Zwitserland. Dit Alpenland staat sowieso bekend om de vele schitterende spoorlijnen, maar de absolute topper is de Bernina Express.

Bekijk de wereld vanuit de trein – de 5 mooiste spoorwegen

De Bernina Express op Kreisviadukt Brusio

De Bernina Express brengt je van het Zwitserse Chur naar Tirano in Italië. Over dit traject van 122 kilometer doet de trein 3,5 uur, dus er is tijd zat om je in de panoramawagons te vergapen aan de kastelen, bergtoppen, dalen en gletsjers. De route gaat over viaducten en door tunnels en is in 2008 zelfs opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

2. The Rocky Mountaineer, Canada

Nog niet uitgekeken op de bergen? Dan is de tweedaagse reis met The Rocky Mountaineer in Canada een absolute must!

Zoals de naam van de trein al zegt, voert deze route je vanuit Vancouver dwars door de besneeuwde bergen van de Rocky Mountains. Op deze manier kom je door gebieden die je met de auto niet kunt bereiken en natuurlijk kun je ontspannen genieten van de schitterende natuur om je heen. Het is zelfs niet ongewoon om beren langs de rails te spotten.

3. Pingxi Line, Taiwan

Bij treinreizen denk je misschien niet aan een land als Taiwan, maar op dit Aziatische eiland vind je enkele schitterende treintrajecten. Een aanrader is de Pingxi Line, genoemd naar één van de zeven dorpjes aan deze spoorlijn en gemakkelijk vanuit de hoofdstad Taipei te bereiken.

Bekijk de wereld vanuit de trein – de 5 mooiste spoorwegen

Stap onderweg uit in één van de authentieke dorpen, maak een wandeling langs watervallen en stap in het volgende dorp weer op om je reis te vervolgen. De Pingxi Line eindigt in Jingtong, dus terug zal je over hetzelfde traject moeten. Iets wat absoluut geen straf is…

4. Van Cusco naar Machu Picchu, Peru

Reizigers die naar Peru gaan, willen de ruïnes van Incastad Machu Picchu uiteraard niet overslaan. Veel mensen maken hiervoor een meerdaagse trekking, maar wist je dat je ook een geweldige treinreis kunt maken vanuit Cusco?

Niet alleen de treinrit door de Andes is natuurlijk een echte beleving, maar ook de keuze uit verschillende treinklasses maakt de reis bijzonder. Afhankelijk van je budget kies je voor de goedkoopste ‘Expedition’ klasse, de iets duurdere ‘Vistadome’ of de super-de-luxe ‘Hiram Bingham’.

5. Himalaya Express, China en Tibet

Het lijkt erop dat de aanwezigheid van een imposant bergketen er al snel voor zorgt dat een spoorlijn hoog in de lijstjes met ‘must-sees’ komt te staan. Het is dan ook geen wonder dat de Himalaya Express tussen Beijing in China en Lhasa in Tibet niet in dit overzicht mag ontbreken!

De Himalaya Express kan het absolute hoogtepunt zijn voor liefhebbers van treinreizen. Letterlijk en figuurlijk, want de Himalaya Express is met een maximale hoogte van 5.072 meter boven zeeniveau het hoogste spoor van de wereld.

Bekijk het station vanuit huis

Een leuke bijkomstigheid van reizen met de trein is dat je vaak op mooie stations komt. Denk aan schitterende stationsgebouwen zoals het St. Pancras International Station in Londen, maar ook het gebouw van Amsterdam Centraal in Hollandse Renaissance stijl is voor veel toeristen een grote trekpleister.

Een groot voordeel van stationsgebouwen is bovendien dat je deze ook prima vanuit huis kunt bekijken – lekker makkelijk met Google Streetview. Misschien niet zo’n indrukwekkende ervaring als één van bovenstaande treinreizen, maar een goed alternatief voor wanneer je iets van de wereld wil zien en even niet weg kunt.

Bekijk de wereld vanuit de trein – de 5 mooiste spoorwegen

 

Reacties zijn gesloten.