App Google Earth als wapen in de strijd tegen IS

Google Earth is een fantastische uitvinding. Het laat je nieuwe landen ontdekken, helpt je je weg te vinden in onbekende steden en geeft je zelfs de mogelijkheid om beroemde bezienswaardigheden in 3D te bekijken. Wie heeft er niet al eens weg zitten dromen met Google Earth achter de computer?

Dat Google Earth niet alleen leuk is om thuis te gebruiken, maar ook onmisbaar is op een heel ander gebied, blijkt uit een artikel in The New York Times over de strijd tegen de Islamitische Staat in Syrië en Irak. Koerdische strijders die tegen deze terreurgroep strijden maken namelijk gebruik van Google Earth op hun goedkope Android-smartphones. Met behulp van de ingebouwde satellietnavigatie en de app van Google Earth is het mogelijk om een precisiebombardement uit te voeren op de vijand.

App Google Earth als wapen in de strijd tegen IS

Een explosie in Kobani, Syrië © Getty

Satellietfoto’s openen met Google Earth

De Koerdische strijders werken samen met het Amerikaanse leger in hun strijd tegen IS. De Koerdische strijders kunnen met satellietnavigatie precies in kaart brengen waar de vijandige troepenmachten zich bevinden en geven deze informatie door aan het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger. Om te zorgen dat alleen het vijandige IS geraakt wordt door het daaropvolgende bombardement, ontvangen de Koerdische strijders op hun beurt een satellietfoto waarop aangegeven staat waar ze veilig kunnen schuilen. Dit soort foto’s zijn eenvoudig te openen met de gratis app van Google Earth.

Door Google Earth op deze manier in te zetten en Android-smartphones te gebruiken die nog geen honderd dollar per stuk kosten, is al verschillende malen succes geboekt in de strijd tegen de Islamitische Staat. Zo heeft deze methode een bijdrage geleverd aan de val van IS in onder andere de Syrische plaatsen Kobani, Tal Abyad en Hasaka.

App Google Earth als wapen in de strijd tegen IS

 

Reacties zijn gesloten.